6 okt. 2020 - 15:24:54 Publicatiedatum: 16 september 2020

Filosofische gesprekken in de ISK

Spreekvaardigheidslessen met een filosofisch tintje

'Kun je praten met een dier?' 'Kun je tegen jezelf liegen?' Zomaar twee voorbeelden van filosofische vragen. NT2-docent Annefieke Bonants en het ITTA ontwikkelen spreekvaardigheidslessen voor anderstalige leerlingen rond filosofische onderwerpen. De laagdrempelige manier om met leerlingen na te denken over filosofische vragen geeft een impuls aan het voeren van natuurlijke gesprekken in het Nederlands.

Werken aan gespreksvaardigheid

Annefieke Bonants is naast NT2-docent ook gespreksleider filosofische gesprekken. Ze heeft met haar ISK-leerlingen verschillende filosofische vragen behandeld. Deze lessen werken we nu verder uit tot concreet lesmateriaal voor ISK-docenten en ISK-leerlingen. De lessen gaan over onderwerpen die dicht bij de belevingswereld van ISK-leerlingen staan en goed aansluiten bij thema's uit gangbare NT2-methodes.

In de filosofische gesprekken krijgen de leerlingen veel ruimte om te spelen met de taal. Filosofische vragen zijn namelijk vragen over thema's waar iedereen mee te maken krijgt, maar waar geen vastomlijnd antwoord op bestaat. De docent weet dus ook niet het juiste antwoord: samen met de klas onderzoek je de vraag en krijg je meer inzicht. Het draait niet om gelijk krijgen of om de taalvorm, maar de inhoud staat centraal. Leerlingen leren om op de juiste manier een gesprek te voeren en herhalen nog eens de woordenschat uit een eerdere taalles. Daarnaast stimuleert het de ontwikkeling van abstract denken. De leerlingen oefenen met spreken en gesprekken voeren zonder dat er veel nadruk ligt op de taal.

Nieuwsgierig geworden?

Je kunt de lessen Kun je praten met een dier? en Wat is het begin van...? uitproberen in je les. Mail naar info@itta.uva.nl om de lessen toegestuurd te krijgen. We ontvangen graag je feedback en houden je op de hoogte van nieuwe materialen.