8 okt. 2018 - 16:04:42 Publicatiedatum: 11 september 2018

Gezonde Taal: met elkaar in gesprek over gezondheid

Materiaal voor vrijwillige taalcoaching van anderstaligen

Eten en bewegen, de zorgverzekering, stress en ontspanning: allemaal thema's die verbonden zijn aan gezondheid. Gezonde Taal is een methodiek, mede ontwikkeld door het ITTA, waarbij taalvrijwilligers en anderstaligen met elkaar in gesprek gaan over gezondheidsthema's. De methodiek is nu verkrijgbaar.

Gezonde thema's

Een gesprekje voeren met de huisarts, informatie vinden over een sportvereniging in de buurt of de producten in de eigen koelkast bekijken; dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het nieuw verschenen lesmateriaal Gezonde Taal. De methode nodigt taalvrijwilligers en anderstaligen uit om met elkaar in gesprek te gaan over diverse gezondheidsthema's. Dit met als doel het versterken van gezondheidsvaardigheden.

In het materiaal wordt een directe link gelegd met de dagelijkse praktijk van volwassenen waarin gezondheid een rol speelt. Daarnaast is er ook aandacht voor belangrijke woorden en begrippen. Uitgangsniveau van het materiaal is taalniveau A2. Er zijn inmiddels tien thema's verschenen.

Webinar

Op woensdag 12 december om 19.00 uur geeft Marlies Elderenbosch (ITTA) in samenwerking met Het Begint Met Taal een webinar over hoe je kunt werken met het materiaal van Gezonde Taal.

Ontwikkeling

Gezonde Taal is een initiatief van Taal Doet Meer en is ontwikkeld in samenwerking met het ITTA en Het Begint met Taal. De inhoud van de modules is mede tot stand gekomen in samenwerking met experts en partners uit de gezondheidszorg.