12 sep. 2018 - 15:36:36 Publicatiedatum: 11 september 2018

Gezonde Taal: met elkaar in gesprek over gezondheid

Materiaal voor vrijwillige taalcoaching met anderstaligen

Gezond eten en bewegen, de zorgverzekering, stress en ontspanning: allemaal thema's die verbonden zijn aan gezondheid. Gezonde Taal is een methodiek, mede ontwikkeld door ITTA, waarbij taalvrijwilligers en anderstaligen met elkaar in gesprek gaan over gezondheidsthema's. De methodiek is nu verkrijgbaar.

Gezonde thema's

Een gesprekje voeren met de huisarts, informatie vinden over een sportvereniging in de buurt of de producten in de eigen koelkast bekijken; dit zijn enkele voorbeelden uit het nieuw verschenen materiaal Gezonde Taal. Taalvrijwilligers en anderstaligen gaan met elkaar in gesprek over diverse gezondheidsthema's. Doel hiervan is het versterken van gezondheidsvaardigheden.

In het materiaal wordt een directe link gelegd met de dagelijkse praktijk van volwassenen waarin gezondheid een rol speelt. Daarnaast is er ook aandacht voor belangrijke woorden en begrippen. Uitgangsniveau van het materiaal is taalniveau A2. Er zijn inmiddels tien thema's verschenen.

Ontwikkeling

Gezonde Taal is een initiatief van Taal Doet Meer en is ontwikkeld in samenwerking met ITTA UvA en Het Begint met Taal. De inhoud van de modules is mede tot stand gekomen met experts en samenwerkingspartners uit de gezondheidszorg.