19 dec. 2018 - 15:59:49 Publicatiedatum: 19 december 2018

Ondersteuning van de werkomgeving belangrijk voor taal leren

Succesvolle bijeenkomst Language for Work in Oostenrijk

Language for Work is een Europees netwerk voor professionals die zich bezig houden met tweede taalverwerving op de werkvloer. Van 22 t/m 25 oktober 2018 vond in Graz (Oostenrijk) een bijeenkomst plaats met bijna 50 professionals op het gebied van taal op de werkvloer uit heel Europa. In deze bijeenkomst spraken de deelnemers met elkaar over werkzame bestanddelen voor het leren van taal op de werkvloer.

Één visie

Een overkoepelende visie en missie van de deelnemers kreeg vorm in de slogan Taal leren is niet een ‘product’ maar een ‘proces’. Hiermee bedoelen we dat taal leren niet alleen het resultaat is van het aanbieden van taallessen. De rol van (begeleiding in) de werkomgeving en de interactiemogelijkheden op de werkvloer zijn minstens even belangrijk.

Internationale voorbeelden

Op de bijeenkomst werden mooie internationale voorbeelden gepresenteerd waarin (taal)ontwikkelmogelijkheden op de werkvloer bijdragen aan zowel taal leren, integratie als duurzame arbeidsparticipatie. Zeker met het oog op de nieuwe inburgeringsdoelstelling is het belangrijk om aandacht te hebben voor de rol van taal leren op de werkvloer én de rol van de werkomgeving daarbij.

Bregje Kaars Sijpesteijn van het ITTA was als expert namens Nederland uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Meer weten over taalontwikkeling op de werkvloer?

Kijk dan eens op deze pagina's:

Korte opleiding Nederlands op de werkvloer

Train de werkvloer: coaching op taalontwikkeling