Buitenschools leren

Zelfstandig taal leren buiten de les met hulp van vrijwilligers

Vrijwillige taalondersteuning, of dit nu via taalmaatjes, taalcoaches, taalvrijwilligers of collega’s op de werkvloer is, kan een waardevolle aanvulling vormen op taallessen. Wat zijn geschikte activiteiten en hoe kunnen deze ondersteuners taalleerders goed begeleiden? Al vanaf begin jaren negentig ontwikkelt het ITTA werkwijzen voor buitenschools leren en trainen wij professionals en vrijwillige taalondersteuners in de uitvoering daarvan.

Projecten met buitenschools leren en taal leren in de praktijk

Projecten waar buitenschools leren vorm in heeft gekregen zijn vele trainingen Nederlands op de werkvloer, en diverse middelen voor het vormgeven van werkstages, taalstages en maatschappelijke stages. In deze projecten ondersteunt en traint het ITTA professionals in het bedenken van geschikte buitenschoolse opdrachten en in hoe je vrijwillige taalondersteuners daarbij een goede rol geeft. Ook voor vrijwilligers zelf worden regelmatig trainingen verzorgd, bijvoorbeeld in opdracht van een vrijwilligersorganisatie op de werkvloer.

Tips voor begeleiders van buitenschools leren

Voor een indruk van onze aanpak vindt u hieronder een aantal oefensuggesties en stappenplannen voor buitenschools taalleren.

Wij begeleiden gemeenten bij het vormgeven van taalleren in een praktijkgerichte context. In dit kader ontwikkelden wij:

Meer informatie

Voor meer informatie of een ondersteuningsvraag kunt u contact opnemen met bregje.kaarssijpesteijn@itta.uva.nl / 020-525 3844.