Masterclass Taaldidactiek leesvaardigheid en woordenschat

Voor mbo-docenten Nederlands - incompany

De invoering van het Referentiekader Taal heeft de eisen aan het Nederlands verscherpt. Alle ogen zijn hierbij gericht op de taaldocenten. In een serie van drie Masterclasses Taaldidactiek bieden wij u concrete handreikingen waarmee u meteen aan de slag kunt in de praktijk.

U kunt gestructureerd en effectief werken aan leesvaardigheid en woordenschat.

Een taaldocent wil leerlingen laten zien dat lezen nuttig is en wellicht nog leuk ook. Taaldocenten kunnen leerlingen actief aan het werk zetten met allerlei soorten teksten zodat niet alleen de leesvaardigheid verbetert, maar ook het begrip van de vakinhoud. Daarnaast is een grote woordenschat voorwaarde voor de ontwikkeling van zowel lezen, luisteren als schrijven en spreken. Aan de orde komt:

• Direct toepasbare didactische werkvormen
  • Opzetten van een leerlijn taalvaardigheden voor de lessen Nederlands
  • Plan van aanpak voor leerlingen met specifieke taalproblemen

In de masterclass worden veel voorbeelden gegeven voor de lespraktijk van de docent Nederlands,  op papier, op film en door werkvormen zelf te ervaren. U ontvangt een reader met achtergrondartikelen.

Deze masterclass vormt een serie met:

De masterclasses zijn los van elkaar te volgen.

Deelnemers:Maximaal 16
Tijdsinvestering:Een dag of twee dagdelen, andere vormen in overleg.

De masterclass wordt incompany uitgevoerd.

Contactpersoon:

Tiba Bolle - tiba.bolle@itta.uva.nl

Op aanvraag

Deze masterclass is eerder uitgevoerd bij diverse roc's: ROC Midden Nederland, ROC van Amsterdam, ROC Zadkine, Regio College en Landstede. De trainers zijn taalonderwijskundigen met veel kennis en ervaring op het gebied van taalonderwijs in het mbo.