Masterclass Taaldidactiek mondelinge vaardigheden

Voor mbo-docenten Nederlands - incompany

De invoering van het Referentiekader Taal heeft de eisen aan het Nederlands verscherpt. Alle ogen zijn hierbij gericht op de taaldocenten. In een serie van drie Masterclasses Taaldidactiek bieden wij u concrete handreikingen waarmee u meteen aan de slag kunt in de praktijk.

Doel: U kunt werken aan mondelinge vaardigheden luisteren, spreken en gesprekken voeren.

Van leerlingen op 2F en 3F verwachten we dat ze instructies en uitleg van docenten begrijpen en goed kunnen (mee)praten over het vak, op school en op de werkplek. Voor goed begrip en om goed te leren spreken (over het vak) hebben ze voorbeelden nodig, veel oefenmogelijkheden en iemand die hen corrigeert en aanmoedigt. Hoe geef je dat vorm in de lessen Nederlands? Aan de orde komt:

• Direct toepasbare didactische werkvormen en feedbackmodellen
  • Opzetten van een leerlijn taalvaardigheden voor de lessen Nederlands
  • Plan van aanpak voor leerlingen met specifieke taalproblemen

Er worden voorbeelden gegeven voor de lespraktijk van de docent Nederlands.

Deze masterclass vormt een serie met:

De masterclasses zijn los van elkaar te volgen.

Deelnemers: Maximaal 16
Tijdsinvestering: Een dag of twee dagdelen.
Locatie: De masterclass wordt incompany uitgevoerd.
Contactpersoon: Tiba Bolle - tiba.bolle@itta.uva.nl
Kosten: Op aanvraag
Referenties Deze masterclass is eerder uitgevoerd bij diverse roc's: ROC Midden Nederland, ROC  van Amsterdam, ROC Zadkine, Regio College en Landstede. De trainers zijn taalonderwijskundigen met veel kennis en ervaring op het gebied van taalonderwijs in het mbo.