Werken met de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo

Voor docenten Nederlands, vakdocenten en docenten ISK - incompany

De Basislijst Schooltaalwoorden vmbo geeft docenten en leerlingen steun bij woordleren. De 1600 woorden van deze lijst zijn de basiswoorden van de verschillende vakken in het vmbo. Hoe zorgt u ervoor dat alle leerlingen deze woorden kennen, zodat ze teksten in alle vakken goed kunnen begrijpen? Hoe leren leerlingen deze woorden snel en goed? Hoe werkt u hier met het hele team aan? In deze training krijgt u tips en handreikingen om gericht te werken aan woordenschat in de onderbouw van het vmbo.

Werkt u met leerlingen in de ISK en wilt u ze een goede start laten maken in het vervolgonderwijs? We bieden deze training ook aan aan (vak)docenten in de ISK.

DoelU weet hoe u - met het hele team - met de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo in de hand gericht kunt werken aan woordenschatuitbreiding.
Inhoud

Werken aan woordenschat is een gezamenlijk project voor de docenten in de onderbouw van het vmbo en in de ISK. In deze training leren docenten in alle vakken:

  • Welke woorden noodzakelijk zijn om teksten in het vmbo/vo te kunnen begrijpen.
  • Hoe leerlingen snel en goed woorden kunnen leren en gebruiken.
  • Hoe je hier met het hele team aan kunt werken.
DeelnemersMaximaal 12
TijdsinvesteringEen dagdeel
Locatie

Op locatie met het hele team.

De bijeenkomsten vinden plaats op locatie in Amsterdam of op uw eigen locatie (bij een incompanytraining) en/of online.

Contactpersoon

Lies Alons | lies.alons@itta.uva.nl

Anne Marije de Goeijen | annemarije.degoeijen@itta.uva.nl

KostenOp aanvraag
Referenties

Het ITTA heeft veel scholen in Amsterdam en omstreken begeleid bij het gezamenlijk ontwikkelen van een teambrede aanpak voor woordenschat. Deze aanpak wordt ook met succes uitgevoerd op ISK's.

Het ITTA is al 30 jaar actief in het onderwijs aan nieuwkomers in de ISK en kent de praktijk van binnen en van buiten. Wij voeren scholingstrajecten op maat uit, bij diverse ISK’s in Nederland. Het ITTA verzorgt coaching en advisering op maat bij diverse ISK’s in Nederland, heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van lesmaterialen (onder andere Zebra, KIK Kennis in de Klas), ontwikkelt voorbeeldcurricula en begeleidt taalbeleidsprojecten op dit terrein. Als inhoudelijk projectleider heeft het ITTA uitstroomprofielen en leerlijnen in de ISK (routes) ontwikkeld, in samenwerking met LOWAN-vo. Ook ontwikkelde het ITTA de Leerlijn Alfabetisering ISK, in samenwerking met alfa-ISK-docenten en Schoolinfo.