Primair onderwijs / Gezinsaanpak
Effecten van digitaal mediagebruik op taalontwikkeling jonge kinderen
Welke tips geef je als bibliotheekmedewerker aan ouders met jonge kinderen over het digitaal mediagebruik thuis? Verschillende wetenschappelijke bronnen laten zien dat jonge kinderen digitale media idealiter alleen gebruiken onder begeleiding van ouders. Jonge kinderen hebben interactie met hun ouders nodig om content goed te kunnen begrijpen. In deze publicatie voor de bibliotheeksector lees je hoe je ouders kunt helpen om digitale media te gebruiken met hun kinderen.
Basisvaardigheden:
Instructie geven in de volwasseneneducatie – Stap voor stap een heldere instructie opbouw
Hoe weet je of je deelnemers het echt begrijpen als je ze vertelt wat ze moeten doen? Is je instructie goed overgekomen? Welke aandachtspunten zijn er bij het geven van instructie in de volwasseneducatie? Petra Popma en Anja Valk schetsen in dit artikel de basisprincipes voor het geven van een goede mondelinge en schriftelijke instructie in de volwasseneneducatie. Dat doen zij voor mondelinge en schriftelijke instructies.
Kaatje Dalderop ipromoveerde in mei 2025 op een onderzoek naar leerstrategieën bij alfa NT2 leerders. Voor het nieuwste nummer van Tijdschrift Les heeft zij een artikel over het onderzoek geschreven. ‘Onderzoek naar taalleerstrategieën in de alfaklas. Lessen voor de praktijk’, Tijdschrift Les nummer 234, 2025, pagina 4-8. Het hele proefschrift (in het Engels) is te downloaden in pdf.
Voortgezet onderwijs
Hoe motiveer je leerlingen om te lezen? In de infographic van Stichting Lezen worden verschillende onderzoeksbevindingen gepresenteerd die essentieel zijn voor het bevorderen van leesplezier: Lezen in beeld: infographic lezen in het voortgezet onderwijs Stichting Lezen (vo)
MBO
Het stimuleren van vrij lezen is een van de meest onderschatte maatregelen om de taalontwikkeling van studenten te stimuleren. In de brochure Meer lezen, beter in taal – mbo beschrijft Kees Broekhof de stand van zaken rond taal op het mbo en biedt argumenten om meer te investeren in leesbevordering op het mbo: Meer lezen, beter in taal mbo - Stichting Lezen
Het NRO heeft in de afgelopen tijd een aantal interessante pagina’s voor en over het mbo op www.Onderwijskennis.nl gepubliceerd. De eerste die we in het zonnetje willen zetten is de pagina over Meertaligheid in het mbo. De invalshoek op deze pagina is hoe taal en vakdocenten hun studenten kunnen ondersteunen bij het leren door gebruik te maken van meertaligheid, in plaats van deze te onderdrukken. Op 18 juni hebben Eline van Batenburg en Babet van Lier hier ook een webinar over verzorgd.
Ook is er een nieuwe pagina verschenen waarin de begeleiding van Entree-studenten centraal staat. De pagina, met informatie uit onderzoek, praktijkvoorbeelden en antwoorden op praktijkvragen is hier te vinden: Begeleiding van Entree-studenten | Onderwijskennis
Inburgering
Een licht en positief artikel over ervaringen van inburgeraars in Nederland à Thuis/niet thuis in Nederland. Wat maakt het verschil? Sprank
Tijdschrift LES, nummer 232: Toekomst en technologie. Technologie kan steeds meer. Interessant en inspirerend dus voor docenten en hun coördinatoren om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden en te kijken wat bij hen past om uit te proberen. Heb jij of heeft jouw werkgever geen abonnement? LES is via een abonnement verkrijgbaar via abonnementen@boom.nl.