25 apr. 2024 - 12:08:25 Publicatiedatum: 24 april 2024

De Volgende Stap

Nieuwe materialenpakket voor NT2-ouders

De overstap van basis- naar middelbaar onderwijs vraagt in Nederland veel van ouders: zij zijn verantwoordelijk voor het inschrijven van een kind op de nieuwe school en moeten daarbij verschillende gesprekken kunnen voeren met onderwijsprofessionals. Naast dat zij de Nederlandse taal nodig hebben, moeten ouders ook veel kennis hebben over het schoolsysteem en over hoe zij hun kind kunnen ondersteunen. Tijdens de ontwikkeling van het materiaal bleek dat basisscholen zich inzetten voor het informeren van ouders over de overstap, maar dat veel informatie om verschillende redenen niet goed landt bij de ouders. 

Wat is De Volgende Stap? 

De Volgende Stap is een materialenpakket voor het organiseren van themabijeenkomsten of taallessen voor NT2- en NT1-ouders die zich graag goed voorbereiden op de overstap van hun kind van de basisschool naar de middelbare school. Het biedt concrete handvatten om thema's te behandelen zoals het schooladvies, de schoolkeuze en het bezoeken van een open dag. De materialen bevatten PowerPoints, handleidingen met werkvormen en didactische ondersteuning en werkbladen, waarmee educatie-aanbieders uit de formele en de non-formele volwasseneneducatie bijeenkomsten kunnen organiseren. 

Voor wie?

Het pakket is gemaakt voor formele en non-formele educatieaanbieders die informatiebijeenkomsten of taallessen organiseren over overstap van basis- naar middelbaar onderwijs. Het bevat praktische handvatten om de bijeenkomsten vorm te geven, zoals PowerPoints, werkvormen, werkbladen en handleidingen.

Informatie

De Volgende Stap is te vinden op www.ouderwijs.net onder de button ‘Instrumenten’.

Heb je een vraag of opmerking over De Volgende Stap? 
Mail Manouk van den Brink, adviseur Gezin & Basisvaardigheden bij het ITTA.

Partners

Het pakket is ontwikkeld in samenwerking met: Nieuwe Veste Bibliotheek Zuid, Bibliotheek Hoogezand, Huis73.nl, Bossche Vakschool, de Bibliotheek Eindhoven, MigrationINC, en Vrij in Vorm.