28 nov. 2022 - 10:32:04 Publicatiedatum: 24 november 2022

Lancering hernieuwde website NT2-beginnersdoelen.org

We weten dat het volwassen leerders motiveert om te werken aan hun eigen leerdoelen. De website met NT2-leerdoelen voor volwassenen en een handreiking voor begeleiders is nu helemaal geactualiseerd. Je kunt het als begeleider gebruiken om met je leerders leerdoelen te verkennen en individueel en in groepen aan de eigen leerdoelen te werken.

NT2-beginnersdoelen.org

Eigen doelen formuleren en eraan werken is vaak nieuw voor cursisten (en begeleiders). Taalleerders zijn eerder gewend aan een docent die de lesdoelen bepaalt. Bovendien weten NT2-leerders ook niet altijd wát hun eigen leerdoelen zijn. 

NT2-beginnersdoelen.org is een online tool waarmee leerders zelf hun leerdoelen kunnen selecteren. Je vindt er een  verzameling aan functionele taalleerdoelen, verdeeld over 10 leefdomeinen waarin een volwassene in Nederland zich moet kunnen redden. 

Op NT2-beginnersdoelen.org kun je leerdoelen selecteren, ordenen op prioriteit en bewaren of printen. Zo kun je gedurende een taalleertraject de voortgang van het werken aan leerdoelen bijhouden. 

Begeleidershandleiding

Leerders motiveren om ook buiten de les te leren, eigen leerdoelen te laten selecteren en daaraan te werken vergt een coachende houding van de begeleider. Studievaardige taalleerders op niveau A2 kunnen zelfstandig met de website werken. Voor taalleerders onder A2 of leerders die nog niet gewend zijn om eigen doelen te stellen, kunnen begeleiders (docenten of vrijwilligers) het proces van leerdoelen ondersteunen. Dat doen zij bijvoorbeeld door een voorselectie van doelen of leefdomeinen te maken en te vertellen over welke doelen je in Nederland kunt hebben als volwassene. 

In het begeleidersdeel vind je handvatten om met de leerdoelen aan de gang te gaan in intake, individuele begeleiding en in groepen. Ook vind je er praktijkvoorbeelden, materiaal en verwijzingen naar meer informatie.

Herziening

De Nederlandse Taalunie, ITTA en het Centrum voor Onderwijs van de KU Leuven hebben in 2005 de website NT2-beginnersdoelen.org ontwikkeld. Deze was toe aan een update, niet in de laatste plaats omdat de samenleving sterk gedigitaliseerd is. Dat leidt tot veel nieuwe (digitale) leerdoelen bij volwassen taalleerders. Via Tel mee met Taal subsidie en samen met de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen en ROC VONK hebben we de actualisatie kunnen uitvoeren. 

De volgende veranderingen zijn doorgevoerd: 

  • De NT2-beginnersdoelen zijn op taalniveau A2 en in de ik-vorm geformuleerd. Dat maakt het toegankelijker voor taalleerders om zelf leerdoelen te kiezen. 

  • Alle leerdoelen zijn geupdate en er zijn digitale leerdoelen toegevoegd. 

  • Er is nieuw materiaal voor begeleiders, om zich de nieuwe coachende rol eigen te maken. Er is een handleiding, praktijkvoorbeelden en (links naar) bruikbare werkvormen en lesmaterialen. 
     

Nieuwsgierig geworden? 

Ga meteen aan de slag met NT2-beginnersdoelen en het bijbehorende ondersteuningsmateriaal voor begeleiders op NT2-beginnersdoelen.org.

Voor vragen kun je terecht bij Manouk van den Brink en Elwine Halewijn