Ik wil graag beter Nederlands spreken

Taalleerdoelen selecteren met NT2-leerdoelen.org

Auteur:

Manouk van den Brink, Elwine Halewijn


Publicatiedatum: 2023
Type publicatie: Literatuur

Begin dit jaar heeft het ITTA samen met de Nederlandse Taalunie de website www.nt2-leerdoelen.org gelanceerd. Maar hoe ga je daar mee aan het werk?

In het meest recente nummer van Tijdschrift Les schrijven Elwine Halewijn en Manouk van den Brink over het belang van werken vanuit leerdoelen, het selecteren van functionele taaldoelen aan de hand van de website en over het werken aan functionele taaldoelen in een groep.

De quote uit de titel komt menig NT2-docent bekend voor. Vraag je (beginnende) taalleerders waarom ze beter Nederlands willen leren, dan laten ze vaak weten de Nederlandse taal in zijn geheel beter te willen beheersen. Maar dat is geen antwoord op de vraag waaróm.

Welke specifieke doelen ze willen bereiken en in welke contexten ze het Nederlands nodig hebben, is voor nieuwkomers vaak lastiger om te bepalen. Ze zijn niet altijd gewend om die vraag te krijgen.

Manouk van den Brink en Elwine Halewijn vertellen over het belang van werken vanuit leerdoelen en lichten toe hoe de tool NT2-leerdoelen.org taalleerders én docenten helpt bij het selecteren van functionele taaldoelen.

Wil je meer weten over het werken aan functionele taaldoelen? Het artikel is beschikbaar voor abonnees van Tijdschrift Les, via deze link: https://www.tijdschriftles.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/LE-41-225-15/Ik-wil-graag-beter-Nederlands-spreken.