Train de werkvloer 

De toekomst voor de inburgeraar 

Gemeenten en taalaanbieders stomen inburgeraars klaar voor participatie en de arbeidsmarkt. Wat als al deze inburgeraars aan de slag gaan? Hoe kan een werkgever ervoor zorgen dat deze nieuwe werknemers spoedig hun weg vinden op de werkvloer? Een belangrijk deel van het antwoord ligt in ondersteuning op de werkvloer zelf. Daarbij gaat de aandacht naast taalontwikkeling ook uit naar voor de communicatievaardigheden van collega’s.

In deze training krijgt u als NT2-docent concrete oefeningen en materialen aangereikt om met werkgevers en begeleiders op de werkvloer aan de slag te gaan.

Doel

Na de training weet u hoe u in gesprek kunt gaan met begeleiders en collega’s in bedrijven.
U weet ook hoe u werkgevers kunt ondersteunen bij hun aandeel in de (taal)ontwikkeling van de inburgeraars en werknemers op de werkvloer.

Inhoud

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Verwachtingen van werkgevers ten aanzien van interculturele verschillen en hoe daarmee om te gaan.
  • Verwachtingen van werkgevers ten aanzien van taalleren en wat daaraan meer of minder bijdraagt.
  • Tips en werkvormen om het taalleren op de werkvloer te ontwikkelen, zowel via acties voor de inburgeraar als door acties en coaching van de collega’s en begeleiders.
  • Voorbeelden van opdrachten voor de inburgeraar, zodat hij/zij beter grip krijgt op alles wat er op de werkvloer speelt.

Tips en oefeningen rond het communiceren op laag taalniveau die u direct met de collega’s of begeleiders op de werkvloer kunt uitvoeren.

U krijgt werkvormen, oefeningen en voorbeeldmateriaal aangereikt voor gespreksvoering, informatievoorziening en training van collega’s of leidinggevenden. U kunt uw eigen casussen inbrengen.

Tussentijds krijgt u praktijkopdrachten en oefent u met gespreksvoering en opdrachten.

Deelnemers ontvangen een certificaat bij volledige deelname en goedgekeurde opdrachten.

Deelnemers

Minimaal 8, maximaal 12

De training is gericht op NT2- en NodW-docenten.
Arbeidsmarkttoeleiders zoals jobcoaches en klantmanagers kunnen ook deelnemen.

Tijdsinvestering

De totale tijdsinvestering is 8-10 uur. De training zelf neemt twee dagdelen van 3 uur in beslag. Daarnaast zijn er praktijkopdrachten die in totaal 2-3 uur inzet vergen.

Datum

N.t.b.

Locatie

De training vindt online plaats.

Indien gewenst kunnen enkele deelnemers live naar het ITTA in Amsterdam komen.

Contactpersoon

Bregje Kaars Sijpesteijn: bregje.kaarssijpesteijn@itta.uva.nl

Kosten

Open inschrijving: € 475,- (vrij van btw)
Prijs incompany: op aanvraag

Referenties

Het ITTA heeft ruim 30 jaar ervaring in het opzetten en uitvoeren van werkgerichte trainingen, inburgering en arbeidsmarkttoeleiding. De opleiders zijn taalonderwijskundigen met veel ervaring op dit gebied.