16 jun. 2020 - 15:16:01 Publicatiedatum: 10 juni 2020

'Kennis en ervaring met lesgeven in de volwasseneneducatie vergroten'

Interview met deelneemster opleiding NT1-docent

Anne-Lies is een van de tien enthousiaste deelnemers aan de Module NT1 van de opleiding tot docent Basisvaardigheden. Roeien met de riemen die we hebben in de duale opleiding blijkt zelfs in corona-tijd (veel) vruchten af te werpen. Een interview.

Mijn naam is Anne-Lies Schrijvers. Sinds 2002 werk ik met veel plezier bij Oefenen.nl. Ik ben daar verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de portal Oefenen.nl. Zo ben ik betrokken bij alle projecten waarbij we digitaal oefenmateriaal voor Oefenen.nl ontwikkelen. Daarnaast stuur ik projecten aan voor nieuwe programma’s, zoals Klik & Tik en Taalklas.nl.

Kennis en ervaring uitbreiden

In mijn werk heb ik veel te maken met de aanpak en de inhoud van de programma’s. Om dat zo goed mogelijk te kunnen doen, wil ik graag mijn kennis van en ervaring met lesgeven in de volwasseneneducatie vergroten. Toen ITTA startte met de module NT1 van de opleiding Docent Basisvaardigheden, heb ik me daar voor aangemeld.

Module NT1 van de opleiding Docent Basisvaardigheden

De opleiding bestaat uit lessen, stage, individuele opdrachten en opdrachten die je met je medecursisten in leerteams uitvoert. Vooral bij die laatste opdrachten is er veel ruimte om zelf te bepalen wat je precies wilt leren. Zo heb ik samengewerkt aan opdrachten over Leren buiten de les en Tips voor de coachende docent. Het is heel motiverend en inspirerend om met en van elkaar te leren. We hebben een ontzettend leuke groep, doen ook wel eens een drankje na de les op vrijdagmiddag. Dan praten we nog even na, heel interessant hoe iedereen met zijn werk bezig is, en vooral gezellig.

Door corona op afstand

Dat kan nu helaas niet, in de coronatijd. We komen niet meer fysiek bij elkaar, maar krijgen nu online les. Die lessen bestaan uit theorie, in groepjes werken en uitwisselen. Dat gaat allemaal wat minder spontaan als je niet bij elkaar zit, maar het gaat best goed en we zijn actief bezig. Ook de gezamenlijke opdrachten doen we op afstand met online afspraken. Hopelijk kunnen we elkaar na de zomervakantie weer allemaal echt zien.

Stage bij Prago

Voor de opleiding loop ik op maandagavond stage bij Prago in Utrecht. Mijn begeleidster is enorm betrokken bij de cursisten, fantastisch om te zien. Het is heel leerzaam om met iemand mee te kunnen kijken en ik krijg alle ruimte om opdrachten voor de opleiding in de lessen uit te voeren. Zo kon ik een van de laatste lessen een leesles doen met de Start! Weekkrant van Eenvoudig Communiceren. De groep is geweldig en heel divers: anderstaligen, laaggeletterden en cursisten die moeilijk leren. Jammer dat ik ze nu niet meer zie, de lessen gaan voorlopig niet door.

Thuis op Oefenen.nl

Ik begeleid één van de cursisten nu op afstand. Dan videobellen we via WhatsApp en zo kan ik hem helpen als iets niet lukt op de computer. Vooral het installeren van de WiFi was een behoorlijke hobbel. Dat is gelukt en hij oefent nu enthousiast met Klik & Tik op Oefenen.nl. Heel leerzaam voor me, zowel vanuit mijn werk als de opleiding. Volgens mij leer ik meer van de cursisten dan zij van mij.

b8679539-f91e-4099-8f06-b69a17127dcc.jpg

Meer informatie

Dit artikel verscheen in de nieuwsbrief NT1 docenten. (26-5-2020).

Voor meer informatie over de opleiding tot docent Basisvaardigheden kunt u contact opnemen met Petra Popma: petra.popma@itta.uva.nl