19 feb. 2020 - 12:48:35 Publicatiedatum: 19 februari 2020

Basisvaardigheden in de lift

Educatie van volwassenen wordt weer een vak

De basisvaardigheden taal, rekenen en digitale vaardigheden staan volop in de belangstelling. Het goede nieuws is dat de overheid de komende jaren extra budget heeft voor volwasseneneducatie, onder het motto dat iedereen mee moet kunnen blijven doen. Dat vraagt ook om deskundige professionals in het vak Basisvaardigheden. Een aantal initiatieven voor bevordering van die deskundigheid op een rij. 

Artikelen over leren in de educatie

Een tip voor iedereen die volwassenen begeleidt bij het uitbreiden of bijspijkeren van hun basisvaardigheden: op de Kennisbank van Oefenen.nl  verschijnen regelmatig nieuwe artikelen met tips en achtergronden geplaatst. Recentelijk verschenen zijn:

  • Digitale vaardigheden, de praktijk van alledag - Ben Vaske
  • Beter leren lezen - Marga Tubbing en Ella Bohnenn
  • Laaggeletterdheid, cijfers buitelen over elkaar heen - Maurice de Greef

Binnenkort verschijnt hier ook het artikel Leren leren door Coaching van Kaatje Dalderop en Elwine Halewijn. Bekijk ook de film over de Kennisbank.

Opleiding Docent Basisvaardigheden

Sinds kort is er weer een officiële opleiding voor de volwasseneneducatie. In november 2019 startte bij het ITTA de eerste groep docenten met de Module NT1. De deelnemers zijn enthousiast: eindelijk een opleiding waarin docenten met elkaar de diepte in kunnen gaan, en een certificaat kunnen behalen als bewijs van hun professionaliteit.

Module NT1

Voor docenten die zich verder willen bekwamen op Nederlands voor volwassenen is er de Module NT1 van de opleiding tot docent Basisvaardigheden. De gemeente Amsterdam stelt deze module al verplicht voor aanbieders die voor de gemeente werken. De aanmelding voor de groep Module NT1 die start in april 2020 bij het ITTA is geopend. Voor meer informatie, zie Opleiding docent NT1.

Module Coaching

Een kleine module van drie bijeenkomsten. Wil je een coachende aanpak in je lessen implementeren? En wil je je er echt in bekwamen? Dan past de Module Coaching bij jou. Alle informatie over deze module is te vinden op de website Leren leren door coaching, een samenwerkingsproject van Elwine Halewijn van het ITTA en Kaatje Dalderop. Start: 17 april 2020.

Module Digitale vaardigheden

De start van de Module Digitale vaardigheden staat gepland voor het najaar van 2020. Bij vragen, of als u zich vast wilt aanmelden: laat het weten aan het ITTA: info@itta.uva.nl.