19 okt. 2021 - 08:48:03 Publicatiedatum: 6 oktober 2021

Filosofische gesprekken in de NT2-les

Nieuw lesmateriaal om te filosoferen in de ISK

'Wanneer is iemand een goede vriend?' 'Hebben dieren humor?' Met ISK-leerlingen praten over deze filosofische vragen lijkt een hele stap. In de nieuwe ISK-methode 'Wat denk jij?' geven we je inspiratie en handvatten voor filosofische gesprekken in de NT2-les, om deze stap toch te kunnen zetten. Want: filosoferen kun je leren!

Filosoferen kun je leren

Filosofische vragen zijn vragen over thema’s waar iedereen mee te maken krijgt, maar waar geen vastomlijnd antwoord op bestaat, denk maar aan de vraag 'Wanneer is iets eerlijk?' De docent weet daarbij ook niet direct het juiste antwoord: als klas onderzoeken jullie de vraag en krijg je meer inzicht. In een filosofisch gesprek draait het dus niet om gelijk krijgen maar staat het gezamenlijk onderzoek centraal. Filosofische gesprekken geven leerlingen de ruimte om in een vrije situatie te oefenen met spreken en gesprekken voeren. De nadruk ligt even niet op de vorm van de taal, maar op het met elkaar in gesprek zijn en de inhoud onderzoeken.

Nieuw materiaal 'Wat denk jij?'

In samenwerking met Annefieke Bonants (NT2-docent en gespreksleider filosofische gesprekken) en uitgeverij Eenvoudig Communiceren heeft het ITTA lesmateriaal voor filosofiegesprekken ontwikkeld. De lessen gaan over onderwerpen die dicht bij de belevingswereld van ISK-leerlingen staan en goed kunnen aansluiten bij thema’s uit gangbare NT2-methodes. Het materiaal ‘Wat denk jij?’ bestaat uit tien lesbrieven rond filosofische vragen en een apart werkboek met taalverwerkingsopdrachten voor de leerlingen. Het materiaal voor de docent bevat daarnaast een beschrijving van de opbouw van een filosofisch gesprek: hoe begin je, hoe zorg je dat elke leerling kan bijdragen en wat is je rol als docent? Ook zitten er uitgewerkte voorbeeldgesprekken in het materiaal, om een goed beeld te krijgen van hoe zo’n filosofisch gesprek verloopt.

Nieuwsgierig geworden?

Ben je benieuwd hoe een filosofisch gesprek uitpakt in je eigen les? Je kunt de les “Kun je praten met een dier?” uitproberen. Download hier de materialen:

Wil je het complete docentenmateriaal plus de werkboeken voor de leerlingen bestellen? Neem dan contact op met uitgeverij Eenvoudig Communiceren.