Introductieworkshop NT2

Voor alle typen docenten en ondersteuners

Maak kennis met eerste stappen voor effectieve ondersteuning van NT2-studenten.

Doel:

Aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden en ervaringsgerichte oefeningen duiken we in de factoren die een rol spelen bij het leren van Nederlands als tweede taal en wat dit betekent voor de ondersteuning van NT2-studenten. Wat zijn uitdagingen, waar liggen kansen en welke eerste stappen kun je nemen om je begeleiding van NT2-studenten te verbeteren?

Inhoud:

We gaan in op de achtergrondkenmerken van NT2-studenten die de taalverwerving kunnen beïnvloeden. Wat kan hen belemmeren en wat helpt hen juist? Vervolgens kijken we naar manieren om deze doelgroep zo effectief mogelijk te ondersteunen, in de vak- en taallessen en schoolbreed. Hierbij gaan we specifiek in op een aantal aspecten die van belang zijn om je onderwijs NT2-proof te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan effectieve woordenschatdidactiek en uitleg en instructie geven. In overleg kunnen ook andere aspecten aan bod komen. Aan het eind van de workshop heb je verschillende concrete ideeën in handen om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Deelnemers:

Alle typen docenten en ondersteuners.

Een workshop voor beleidsmedewerkers is ook mogelijk. Neem hiervoor contact op met Lies Alons.

Tijdsinvestering:

De workshop duurt 3 uur. We vragen alle deelnemers om van tevoren een korte online intake in te vullen en een casus aan te dragen.

Datum:

n.o.t.k.

Locatie:

Online of incompany

Contactpersoon:

Lies Alons

Kosten:

Op aanvraag

Extra mogelijkheden:

De Introductieworkshop NT2 is ideaal om een eerste indruk te krijgen, startpunten te formuleren, discussie op gang te brengen en bewustzijn te creëren. De Introductieworkshop is te combineren met de NT2-scan op opleidings- of instellingsniveau, waarmee sterke punten en aandachtspunten van de NT2-ondersteuning in kaart worden gebracht

Liever gelijk de diepte in? Kijk dan eens bij de scholing NT2 in het mbo, waarin we in zes bijeenkomsten aan de slag gaan met alle vaardigheden die nodig zijn om NT2-studenten zo goed mogelijk te ondersteunen.